Πώς μεταδίδεται ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων και πώς να προστατευτείτε από αυτόν;

κορίτσι με ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Αλίμονο και αχ, αλλά ο σύγχρονος άνθρωπος περιμένει συνεχώς έναν τεράστιο αριθμό από διάφορες ασθένειες - τόσο επικίνδυνες όσο και όχι πολύ. Και μία από αυτές τις ασθένειες είναι το θηλώμα, η ανάπτυξη του οποίου προκαλεί τον HPV, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Παρεμπιπτόντως, αυτός ο ιός είναι πολύ διαδεδομένος, επομένως σχεδόν ο καθένας μπορεί να μολυνθεί. Επιπλέον, πολύ συχνά ένα μολυσμένο άτομο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υποψιάζεται καν ότι είναι φορέας του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Αρχικά, ας καταλάβουμε τι είναι το θηλώμα. Ίσως το γεγονός ότι αυτή η ασθένεια ανήκει στην ομάδα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων δεν θα εκπλήξει κανέναν. Ξέρουν όμως όλοι πώς να αναγνωρίσουν αυτή την ασθένεια, η οποία επηρεάζει τόσο το δέρμα όσο και τους βλεννογόνους; Φυσικά, στο στάδιο μιας ασυμπτωματικής πορείας, είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ασθένειες - ο μόνος τρόπος μπορεί να είναι μια εργαστηριακή εξέταση αίματος.

Συμπτώματα της νόσου

Αργά ή γρήγορα, ένας ιός που έχει εισέλθει στο σώμα γίνεται αισθητός. Η περίοδος επώασης είναι επίσης διαφορετική - από αρκετές ημέρες έως αρκετούς μήνες, και μερικές φορές ακόμη και χρόνια μετά την επαφή με έναν μολυσμένο σύντροφο. Όλα εξαρτώνται αποκλειστικά από την κατάσταση της ανοσίας του μολυσμένου ατόμου. Κατά κανόνα, εμφανίζονται μεμονωμένα ή ομαδικά νεοπλάσματα στο δέρμα και τους βλεννογόνους. Μπορούν να είναι είτε επίπεδα, σαν μισό μπιζέλι, είτε κυρτά, σαν κόκκος ρυζιού. Τα μεγέθη μπορεί επίσης να ποικίλλουν πολύ από μικρό έως αρκετά μεγάλο. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, τα κονδυλώματα είναι σαν το κουνουπίδι.

Τις περισσότερες φορές, τα κονδυλώματα εντοπίζονται γύρω από τον πρωκτό, τον αιδοίο, μέσα και έξω από τον κόλπο, στο όσχεο, στο πέος και μερικές φορές στους εσωτερικούς μηρούς. Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί πώς θα συμπεριφερθούν τα νεοπλάσματα - μπορεί να παραμείνουν αμετάβλητα, να μειωθούν χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση ή να αρχίσουν να αυξάνονται γρήγορα σε μέγεθος. Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία ότι τα κονδυλώματα αργά ή γρήγορα εκφυλίζονται σε κακοήθη σχηματισμό. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απλή «ιστορία τρόμου». Οι γιατροί λένε ότι δεν γίνεται καμία μεταμόρφωση.

σεξουαλική επαφή ως τρόπος μόλυνσης με ιό θηλώματος

Τρόποι μετάδοσης του ιού

Λοιπόν, τι είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, λίγο πολύ ξεκάθαρο. Τώρα πρέπει να καταλάβετε πώς μπορείτε να μολυνθείτε από αυτόν τον ιό:

σεξουαλική οδός μόλυνσης

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μόλυνσης με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, φυσικά, είναι η σεξουαλική επαφή. Εάν ένας από τους συντρόφους έχει μολυνθεί, τότε κατά τη σεξουαλική επαφή - και δεν έχει σημασία, κολπική, στοματική ή πρωκτική - ο ιός διεισδύει στη βλεννογόνο μεμβράνη του δεύτερου συντρόφου. Αυτό σημαίνει ότι μια μικρορωγμή ή άλλη, έστω και η παραμικρή, βλάβη στον βλεννογόνο είναι αρκετή για να εισέλθει ο ιός στον οργανισμό και να εγκατασταθεί εκεί.

Και παραδόξως, οι γιατροί σημειώνουν το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές ο ιός μεταδίδεται από έναν άνδρα σε μια γυναίκα. Αν και, φυσικά, και οι γυναίκες μολύνουν πολύ συχνά τους άνδρες. Φυσικά, οι άνθρωποι των οποίων οι σεξουαλικές σχέσεις είναι ασύστολες κινδυνεύουν. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς οι βλεννογόνοι γίνονται πολύ πιο ευάλωτοι υπό την επίδραση της αιθανόλης και της νικοτίνης.

Κάθετος τρόπος μόλυνσης

Ο κατακόρυφος τρόπος μετάδοσης της λοίμωξης είναι η περίπτωση που ο ιός μεταδίδεται κατά τον τοκετό, από έγκυο σε μωρό. Αυτό συμβαίνει κατά τη διέλευση του καναλιού γέννησης του μωρού. Πού, στην πραγματικότητα, βρίσκεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Γι' αυτό, σε περιπτώσεις πολύ προχωρημένης πορείας της νόσου, για να αποκλειστεί η μετάδοση του ιού των θηλωμάτων, οι γιατροί μπορεί να αποφασίσουν για την ανάγκη καισαρικής τομής. Αν και για λόγους δικαιοσύνης πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το πιο ακραίο μέτρο.

Οικιακός τρόπος μόλυνσης

Πολύ σπάνια, αλλά και πάλι μερικές φορές οι γιατροί καταγράφουν περιπτώσεις οικιακής μόλυνσης με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. κάτι που, ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη - εξάλλου, αν ο ιός μεταδίδεται με ένα συνηθισμένο φιλί, τότε γιατί να μην μεταδίδεται μέσω πιάτων, πετσετών, πετσετών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης; Αν και δεδομένου ότι η περίοδος επώασης αυτής της ασθένειας είναι πολύ, πολύ μεγάλη, είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς πώς προέκυψε η μόλυνση. Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να μην ξεχνάμε τους στοιχειώδεις κανόνες προσωπικής υγιεινής, ειδικά σε δημόσιους χώρους - μπάνια, σάουνες, ντους, αποδυτήρια.

εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Θεραπεία ιών

Εάν παρατηρήσετε νεοπλάσματα, πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό. Παρά το γεγονός ότι τα σημάδια της νόσου είναι εξαιρετικά συγκεκριμένα και είναι σχεδόν αδύνατο να τα συγχέουμε με οτιδήποτε, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ο γιατρός όχι μόνο θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση, αλλά θα συνταγογραφήσει και τη βέλτιστη θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη τη γενική σας υγεία.

Παρακαλώ σημειώστε - εάν η μόλυνση εμφανίστηκε σεξουαλικά και γνωρίζετε από ποιον σύντροφο πήρατε αυτήν την "ανταμοιβή", πείτε του. Επειδή η θεραπεία είναι απαραίτητη και για τους δύο - και για τις γυναίκες και για τους άνδρες. Παρεμπιπτόντως, θυμηθείτε ένα πολύ σημαντικό σημείο! Μην βιαστείτε να χωρίσετε με την αδελφή ψυχή σας εάν διαγνωστείτε με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα παραπάνω, μερικές φορές η περίοδος επώασης μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Άρα, είναι πολύ πιθανό να μην υπήρξε απιστία. Και η ασθένεια είναι απλώς ένας απόηχος μιας θυελλώδους νιότης. Γι' αυτό, να είστε συνετοί, αφήστε στην άκρη το τηγάνι, τον πλάστη και άλλα βαριά και διαπεραστικά αντικείμενα, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και πάτε μαζί στον γιατρό.

Να θυμάστε επίσης ότι μερικές φορές ακόμη και μια πλήρης πορεία κατάλληλης θεραπείας δεν βοηθά στην πλήρη απαλλαγή από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Τα εξωτερικά σημάδια της νόσου εξαφανίζονται εντελώς, αλλά ο ιός είναι αδρανής στο σώμα - και ανά πάσα στιγμή μπορεί όχι μόνο να μεταδοθεί σε άλλο άτομο, αλλά και να ανακοινωθεί ξανά με συγκεκριμένα εξανθήματα. Ή ίσως σε όλη σου τη ζωή μπορείς να «κοιμηθείς», χωρίς να εμφανιστείς με κανέναν τρόπο. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο είναι φορέας του ιού.